Siyaset ve Ticaret

 Siyaset ve ticaret adını verdiğim bu bölüm1981‘de  Almanyanın Nürnberg şehrinde başladı. Kendi iş yerimi açmalıydım ve bu konuda hiç bir fikrim yoktu. Hayatınızın her zaman yeni başlangıçlara kucak açtığını biliyor musunuz? İşte ben bunu henüz bilemiyordum! Bu sabah yatağımdan yepyeni bir ben olarak uyanmıştım.  Beyninim sanki  yepyeni mutluluk hormonları salgılıyordu, Fabrikada‘ki işime gitmek için hazırlanırken, iki işi bir arada devam ettirebilme korkusu bir anda yok olmuştu sanki.
İişime devam ediyordum aynı zamanda dükkanla uğraşıyordum. Pek kolay olmasada artık karar verilmişti Hediyelik eşya tekstil gibi o zamanlar herkesin ihtiyacı olan mamuller üzerinde yoğunlaşmıştım. Bu duruma bir yıl boyunca tahammül edebilmiş, 1982 yılında Fabrikadan çıkışımı almış ,tamamen ayrılmış, tüm enerjimi  kendi işime vermiştim. O yıllarda Almanyada yabancı işçi statüsünde olanların kendi adlarında  ticaret yapma hakları yoktu. Her türlü engellemelere rağmen, oturma ve çalışma iznimdeki ticaret ve yöneticilik yapamaz damgası, bir Alman arkadaşın adı  üzerinden mağza açmama engel olamamıştı.
Hoş o zamanlar ticaret yapan bir çok arkadaşımı bu durum rahatsız etmiyordu.1985 yılına kadar şehir meclisi üyeliğim de devam etmişti 1982 ve 1984 yılları arasında Yoğun olarak  Pasaportlarımıza vurulmuş olan bu damganın kaldırılması yabancılarında   kendi adlarına ticaret yapabilmeleri için açtığım davalar sonunda  avukatım Dr.Lothar Bucholzun zaferi ile sonuçlanmış 1984 yılından başlıyarak tüm yabancılar için geçerli olan oturma izinlerindeki ticaret ve yöneticilik yapamaz damgası,  müracaat edenler için kaldırılıyordu. Daha sonra herkezin pasaportunda yazılı bu yazı tamamen kaldırılmıştı.
Büyük oğlum  Oktar Murat Almanyada okula başlamıştı ve burada da ayırımcılık had safhadaydı. Ben çocuklarımızın kendi kültür ve dilini unutmamaları gerektiğini düşünüyordum. Bu kez başka bir dal eğitime sarmıştım önceleri okul aile birliği üyeliği, Okul aile birliği başkanlığı daha sonra Okullar arası aile birliğinin başkan yardımcılığına kadar seçilmiştim.Türk çocuklarının iki dilli sınıflarda eğitim görmeleri için verdiğim mücadeleden de yüzümün akıyla çıkmıştım.
1984 yılında kendi adıma ikinci bir iş yeri daha açmıştım.Asya tour  İthalat, İhracat, Nakliye ve Turisim dalında faliyet gösteriyordum. Bu sabah her amacına ulaşmış, mutluluğun tadını çıkartıyordum.  Sabahları  kendime ve hayata neşeyle,  umutla bağlanmış uyanıyor,  yarının o harika resmini çiziyordum.
Her geçen gün işlrimin büyümesi Siyaset sahnesinden çekilmemi gerektirmişti! Kendimi ve enerjimi sadece işime konsantre etmiştim. Noris Frachten vermitlung GmbH ! Tuhaf geliyor gelmesine 50 bin mark sermaye ile kurabileceğiniz bir şirket şekli (Ldt) İyi arkadaşlarımdan Leonard Schielein – Schielein Nakliye ve Otobüs Şirketinin sahibi. Kafası bayağı iyi çalışan bir arkadaş Lehonhard Alman hükümetinin yabancıları kapsayan, geldikleri ülkelere geri dönmeleri için   hazırladığı yeni geri dönüş teşfik  yasasını anlattığımda çok heyecanlanmıştı. Yasaya göre Eşya nakliye ücretleri de Alman devleti tarafından karşılanacaktı. Yukarıda adı geçen şirketi de bu düşüncelerle ortak olarak kurup büyüttük  1984 – 1988 yılları arasında 4 yıl boyunca Almanya – Türkiye arasında geri dönüş yapan ailelerin ev eşyalarını taşımıştık.
Önceden planlıyarak yapmış olduğumuz hazırlıklar kısa sürede Almanyada  bir numara olmamızı sağlamıştı. Kendimize ait olmayan tır sahipleri de kendi tırları ile firmamızın adı altında aynı işi yapıyorlardı. 30 Filoluk bir firmaydık kendimize ait olan tır sayısı 4‘ tü anlıyacağınız  İşlerin bürokratik kısmı ile uğraşır olmuştuk. Aslında Tır sahibi olmaktan iyiydi. Kiralık çalışan araçlar bize ait olan yol  izinleriyle Almanya hudutlarında seyyahat edebiliyorlardı. 4 Normal 4 geçici A 19 olarak adlandırılan İzin belgeleri ile 30 arabanın Almanya giriş çıkşlarını organize eder duruma gelmiştik. Bu şekliylede 1991 yılına kadar devam ettik.
Kendi adıma kurmuş olduğum asya tour tourism travel şirketim faliyet alanını geliştirmiş1990 yılında Nürnberg Hava limanında’da bir büro açmıştı. Aldığım her olumlu kararı yaşamım için aldığımı biliyordum. Tüm konsentrasyonumu uçak işine verip vermeme konusunda bir karar veremiyordum. Gerçi Türkiye yavaş yavaş turizimle tanışıyordu. Antalya bölgesinde yeni yeni oteller inşa ediliyordu. Hayatımı değiştirebilecek bir karar aşamasındaydım. Bu sabah “günaydın” dediğim herkesin kalbini kazanmalıydım. Ailemin, çalışanlarımın onayını almalıydım. Öylede yaptım.
1991 yılında şirketeki hisselerimi Leonhart’a devir ederek ortaklıktan ayrıldım.

Google AdSense kodunuzu buraya girin.

Yorumlar


Yorumunuzun yanında istediğiniz resmin görünmesini istiyorsanız gravatar edinin!