YAZMAK ve OKUMAK DOSTLAR!

Yazan: 11 Ağustos 2009  
Kategori: Yayınlanmış yazilarım

Anılar, günceler, mektuplar, gezi yazıları içtenlikli yazılardır. Bilhassa ilk üç türde samimiyet daha bir anlam kazanır, öne çıkar.

Mehmet Tevfik

Mehmet Tevfik

Kolayca okunuverirler. Andre¨ Gide’in deyişiyle hatıra yazmak ölümün elinden bir şey kurmak olduğuna göre, her anı bir değer ifade eder. Yazıcısının maharetine göre kuşkusuz kıymeti artar. Geçmişe dair kaydedilenler, toplumsal hayata da bir şekilde yeni kazanımlar sağlar. Anı yazarı, çok zaman yazdıklarını ilerlemiş bir yaşta yazdığı ve yaşadıklarına duygusal/ öznel bakacağı için, hatıralarda anlatılanlara ekseriyetle ihtiyatla yaklaşılmalıdır.

Öğrenme isteği insanı geliştiren, kültürünü arttıran ve aradığını bulmasını sağlayan bir şeydir. Bu bize keşfedebilme yeteneğimizi geliştirmemizde de oldukça yardımcı olur. Böylece okurken farklı şeyler keşfeder ve cümle içinde yüzeysel olandan başka şeyler de bulabilirsiniz.Bir romandaki,Öyküdeki ana kahramanın görünmeyen özelliği, yazarın cümlelerinde gizlediği bir bilgi olabilir. Tıpkı bir kadını mutlu etmenin yolunu bulmak gibi. Zira bir kadını mutlu etmek sizin de mutlu olmanız demektir. Aksi taktirde susamış bir insanın su içmesinden farklı bir eyleme dönüşmez sevişmek ve okumak.

Bilinmesini isterim ki sevişmek de tek taraflı bir eylem değildir. Karşılıklı bir eylemdir. Siz okuduğunuzdan bir şey kazanmalısınız. Zira yazarı siz kazanmasanız da kazanmış oluyor. Buradaki tezatlığa kanmayın. Aslında yazarın asıl istediği beğenilmektir. Bu da kadınlarla bire bir özdeşleşen bir şeydir.

Artık Okumanız bitmek üzeredir. yazının son noktasına baktıktan sonra mutluluğunuz artmıştır. Çünkü bir çok yeni şey öğrenmenin mutluluğunu tatmaktasınızdır. Siz beğenmiş ve yazara para kazandırmışsınızdır. Bu yazarı tatmin etmiştir. Siz de öğrendikleriniz ve keşfettiklerinizle tatmin olmuşsunuzdur. Daima geçerli kural € İlk Kadın Tatmin Olmalıdır.€

Görüldüğü gibi okumak öğrenmekle eş değer olan, kişinin gelişimine en büyük katkı sunan, günlük yaşantısını, hal ve davranışlarını, toplumdaki yerini ve insanların gözündeki yerine belirleyen ana unsurlardan birisidir. Bu sebeple çok zevklidir fakat yazının başında belirttiğim zevk almanın dört kuralını da en iyi şekilde uygulamak gerekmektedir. Daha geniş anlatılabilecek bir konu olmasına rağmen oldukça kısa ve basit tutmaya çalıştım. Çünkü göreceli bir konu oldu ve okuyan kişi eminim ki benim anlatmak istediğimin daha fazlasını anlayacaktır.

Amacım olan sadece ana fikri vermekti. Umarım başarabilmişimdir.

Mehmet Tevfik Özkartal

Google AdSense kodunuzu buraya girin.

Yorumlar


Yorumunuzun yanında istediğiniz resmin görünmesini istiyorsanız gravatar edinin!